dilluns, 27 de novembre del 2006

El nou estatut d'autonomia

Durant la legislatura del conegut "tripartit" es va posar en marxa la reforma de l'Estatut d'Autonomia del 1979. Aquesta reforma ha dut molts maldecaps i el tema d'infraestrucutres en general i el dels aeroports en particular no van passar pas desaparcebuts. Uns partits volien que fos la Generalitat l'ens màxim responsable dels aeroports de catalunya. D'altres, volien que aquesta tingués participació encara que aquesta no fos determinant. També va haver un partit, que no volia que els aeroports canviéssin de mans.

Després de pactar l'Estatut a les corts de Madrid, posar-lo a referèndum i el poble de catalunya acceptar-lo; es va dissoldre el govern i es van convocar eleccions. D'aquestes va surgir el nou govern que el formen part els mateixos partits que formaven l'anterior i per tant, es dóna a entendre que voldran desplegar l'Estatut al màxim de les seves possiblitats.

Pel que fa a temes d'infraestructures diu el següent:

Capítol I. TIPOLOGIA DE LES COMPETÈNCIES
ARTICLE 140. INFRAESTRUCTURES DEL TRANSPORT I DE LES COMUNICACIONS

  1. Correspon a la Generalitat la competència exclusiva sobre ports, aeroports, heliports i altres infraestructures de transport al territori de Catalunya que no tinguin la qualificació legal d'interès general. Aquesta competència inclou en tot cas:
    1. El règim jurídic, la planificació i la gestió de tots els ports i aeroports, instal.lacions portuàries i aeroportuàries, instal.lacions marítimes menors, estacions terminals de càrrega en recintes portuaris i aeroportuaris i altres infraestructures de transport.
    2. La gestió del domini públic necessari per a prestar el servei, especialment l'atorgament d'autoritzacions i concessions dins dels recintes portuaris o aeroportuaris.
    3. El règim econòmic dels serveis portuaris i aeroportuaris, especialment les potestats tarifària i tributària i la percepció i la recaptació de tota mena de tributs i gravàmens relacionats amb la utilització de la infraestructura i del servei que presta.
    4. La delimitació de la zona de serveis dels ports o els aeroports i la determinació dels usos, els equipaments i les activitats complementàries dins del recinte del port o l'aeroport o de les altres infraestructures de transport, respectant les facultats del titular del domini públic.
  2. La Generalitat participa en els organismes d'abast supraautonòmic que exerceixen funcions sobre les infraestructures de transport situades a Catalunya que són de titularitat estatal.
  3. La qualificació d'interès general d'un port, un aeroport o una altra infraestructura de transport situats a Catalunya requereix l'informe previ de la Generalitat, que pot participar en la seva gestió, o assumir-la, d'acord amb el que estableixen les lleis.
  4. Correspon a la Generalitat la participació en la planificació i la programació de ports i aeroports d'interès general, en els termes que determini la normativa estatal.
  5. Correspon a la Generalitat la competència exclusiva sobre la seva xarxa viària en tot l'àmbit territorial de Catalunya, i també la participació en la gestió de la xarxa de l'Estat a Catalunya, d'acord amb el que estableix la normativa estatal. Aquesta competència inclou en tot cas:
    1. L'ordenació, la planificació i la gestió integrada de la xarxa viària de Catalunya.
    2. El règim jurídic i financer de tots els elements de la xarxa viària dels quals és titular la Generalitat.
    3. La connectivitat dels elements que integren la xarxa viària de Catalunya entre ells o amb altres infraestructures del transport o altres xarxes.
  6. Correspon a la Generalitat, en matèria de xarxa ferroviària, la competència exclusiva amb relació a les infraestructures de les quals és titular i la participació en la planificació i la gestió de les infraestructures de titularitat estatal situades a Catalunya, d'acord amb el que estableixi la normativa estatal.
  7. Correspon a la Generalitat, d'acord amb la normativa de l'Estat, la competència executiva en matèria de comunicacions electròniques, que inclou en tot cas:
    1. Promoure l'existència d'un conjunt mínim de serveis d'accés universal.
    2. La inspecció de les infraestructures comunes de telecomunicacions i l'exercici de la potestat sancionadora corresponent.
    3. La resolució de conflictes entre operadors de radiodifusió que comparteixin múltiplexs la cobertura dels quals no ultrapassi el territori de Catalunya.
    4. La gestió del registre d'instal.ladors d'infraestructures comunes de telecomunicacions i del registre de gestors de múltiplexs l'àmbit dels quals no ultrapassi el territori de Catalunya.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Jordi, el contingut del que penges a aquesta pàgina em sutr mal configurat i no ho puc llegir be.